29 Nisan 2016 Cuma

Wılbur Smıth & Nehir Tanrısı


Kitap tanıtımlarına devam. Bu gün baya eskiden okumuş olduğum Wilbur Smith'in Nehir Tanrısı isimli kitabını size tanıtacağım.

Eğer yazarın kitaplarını okuduysanız tarzını az çok bilirsiniz. Ben yinede değineyim. Yazar genellikle 17- 18. yüzyıl Afrika coğrafyasında geçen Avrupalı karakterlerin maceralarını konu alan aksiyon ve maceranın asla düşmediği eserler yazmıştır.

Eserlerinin çoğu seriler halindedir ve her bir kitabında bir ailenin değişik kuşaklarını ve onların maceralarını konu alır serilerin ismi ailenin soyadıdır.

Bu eserinde fark ise çok daha eski bir tarihte geçen bir hikayeyi anlatmıştır. Bu kitap yazarın daha sonra Mısır Serisi adını alacak serinin ilk kitabıdır. 2016 itibariyle seri toplamda beş kitaba ulaşmıştır.


Ama Wilbur Smith diğer kitapların da da olduğu gibi; her ne kadar kitaplar seri olsa da her biri kendi içinde ayrı bir maceraya sahiptir.

Kitabın konusuna gelecek olursak. Mısır tarihinde bir çok kahramanlar, hikayeler, firavunlar ve efsaneler vardır. Bir çoğu herkes tarafından bilinir. Bilinmeyen ise hikayenin gerçek kahramanlarıdır.

Perdenin arkasından bütün olayları şekillendiren yöneten ve birer efsane olmasını sağlayan karakterler.


İşte TAİTA bunlardan biri belkide en önemlisi. Mısır tarihini yeniden yazan ve şekillendiren adam. Kendi hikayesi her ne kadar acılarla dolu olsa da. Taita hadım bir köledir. Çocukluğunda hadım edilmiş., gençlik yıllarında efendisine bedeniyle hizmet etmiş, yaşlandıkça çağının çok ötesinde olan zekası ile efendisinin tüm işlerini halleden bir bilim insanı mucit hatta büyücü olacak.

Taita'nın tek gerçek aşkı efendisinin kızı daha 12 yaşında ki Lostris'tir. Ne yazıktır ki Taita hem köledir hem de hadımdır. Yani bu içindeki aşkı kendine bile itiraf edememektedir. Daha sonra Taita istemeden de olsa Lostrisin firavunun ilgisini çekmesini sağlar..

Lostris ise genç ve yakışıklı bir subay olan Tanus'a aşıktır. Ne yazık ki Tanus zengin bir aileye mensup değildir ve serveti yoktur. Lostrisin babası bu birlikteliğe asla onay vermez. Sonuç olarak Lostris firavunla evlenir.

Ama Taitanın da desteğiyle Tanus ile yasak aşkını yaşamaya devam eder. Bu arada Mısır işgal edilir. Daha önce hiç görmedikleri kadar güçlü bir düşman tarafından Hiksoslular. Mısır yağmalanır Firavun ailesi ve sadık mısırlılar Afrika'nın içlerine kaçmak zorunda kalırlar. Burada küllerinden yeniden doğan bir ulus olarak yeni bir firavun önderliğinde ülkelerini tekrardan geri alma mücadelesi.
Bence mükemmel bir eser mutlaka okuyun...
Serinin devamını okumak için yanıp tutuşacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen saygı çerçevesi içerisinde yorumları yapalım.Sosyal hesaplarınızı ve linklerini paylaşmayınız.Hakaret içerikli yorumları yayınlamıyorum. :)

Related Posts with Thumbnails
Tasarım : Merve Canbaz